Нови портал еУправа доступан грађанима Србије

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије саопштила је да је грађанима Србије доступан нови портал еУправа који има нови дизајн и функционалности, а његов садржај прилагођен је мобилним и таблет уређајима. Портал се налази на старој адреси euprava.gov.rs.

Први пут у Србији је у систему електронске управе уведена двофакторска аутентикација чије ће увођење омогућити да све услуге електронске управе буду доступне на мобилном телефону.

Део новог система је и национални портал за електронску идентификацију грађана и привреде. Очекује се повезивање других државних портала (ЛПА, АПР, еПорези, ЦРОСО) са новим системом електронске идентификације.

На новом порталу еУправа грађани по први пут могу да виде своје податке из 15 различитих регистара у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе (матичне књиге рођених и венчаних), Министарства унутрашњих послова (подаци из личне карте, пасоша, пребивалиште, држављанство, боравиште, возачке дозволе, регистрација возила, оружје у легалном поседу), Централног регистра социјалног осигурања, Националне службе за запошљавање (тренутна евиденција и историја евиденције), Републичког геодетског завода и ПИО фонда.

Више од 980.000 већ постојећих корисника еУправе могу да користе нови систем еУправе са својим старим корисничким именом и лозинком.